Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa Verzorging

Deze ‘eyecatcher’ is niet moeilijk te verzorgen. Van oorsprong komt de Monstera, ook wel ‘gatenplant’ genoemd, uit de regenwouden van Zuid-Amerika. In deze regenwouden vangen hoge indrukwekkende bomen veel licht. Dit is de reden waarom de Monstera graag in (half) schaduw staat. Zorg dat de grond licht vochtig is. Pas wel op dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Mede doordat deze plant makkelijk te verzorgen is, kun je deze planten ook veel in kantoorpanden vinden.
De Monstera wordt ook wel is Philodendron genoemd. Echter, is de Monstera een op zichzelf staande soort. Wel is de verzorging vrijwel hetzelfde.

– Vind hier het totale assortiment van de Monstera Deliciosa –

Water geven

In de groeiperiode van de Monstera, de lente en de zomer, moet de grond altijd licht vochtig zijn. Pas wel op met de hoeveelheid water. De plant heeft zelf namelijk niet heel veel water nodig. Op het moment dat de plant teveel water krijgt ontstaat er een laagje water onderin de pot waardoor er wortelrot kan ontstaan. Geef de Monstera daarom alleen water als de grond begint uit te drogen. In de winter is het niet erg als de grond ongeveer een weekje droog staat.

Sproeien

De Monstera wordt graag gesproeid.  Er wordt aangeraden om minimaal 1 keer per week te sproeien. Dit komt de vitaliteit van de plant zeer ten goede. Sproeien zorgt er namelijk ook voor dat stof en beginnend ongedierte wordt verwijderd.  

Licht

In zijn natuurlijke leefomgeving staat de Monstera altijd in de (half)schaduw. Vermijd daarom dan ook direct zonlicht en vooral het felle zonlicht in de middaguren van de zomer.

Er wordt aangeraden om de Monstera zo’n 3 tot 4 meter voor een raam op het noorden, 4 meter op het oosten/westen, of 5-6 meter voor het raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen er namelijk voor dat de plant niet meer dan 3 uur direct zonlicht ontvangt.

Onderhoud

Bruine bladeren kunnen twee redenen hebben. De eerste reden is dat de plant ruimte maakt voor nieuwe bladeren. Hierbij worden vaak de onderste bladeren bruin en sterven af. De tweede reden is dat het uitvallen van de plant aan de verzorging ligt. Te veel of te weinig water of teveel licht zorgen ervoor dat de plant niet goed kan groeien. Bekijk daarom per situatie wat de omstandigheden zijn en welk scenario er van pas is.

De bladeren kunnen ook gele randen gaan vertonen. Dit is het teken van teveel water. Het beste om te doen in dit geval is minder vaak water geven en de hoeveelheid per keer ook te verminderen.

Een gelige gloed over het blad of een slaphangend blad is het teken van overbelichting. Zet in dit geval de Monstera iets verder van het licht vandaan.

Snoeien

Het is geen probleem om de Monstera af en toe eens bij te snoeien. Door de plant af en toe te snoeien zorg je ervoor dat de plant extra energie overhoudt voor de groei van nieuwe bladeren. Er wordt aangeraden om het blad onderaan de uitloper af te knippen.

 

Mondo Verde za

Contactgegevens

Mondo Verde
Aalsmeerderweg 943
1435 EP Rijsenhout
0297 322 302

nl_NLNL