Ficus Ginseng

Ficus Ginseng Verzorging

De Ficus is een echte tropische plant met in Aziatische sferen. De Ficus staat bekend om haar vertakte wortel en haar volle bos bladeren. De Ficus is helemaal in haar element als de grond ten alle tijden licht vochtig is en op een plek staat met veel indirect licht.

– Vind hier het totale assortiment van de Ficus Ginseng –

Water geven

De grond van de kamerplant dient licht vochtig te zijn, zonder dat er een laagje water onderaan de pot ontstaat. De plant is namelijk gevoelig voor wortelrot. Er wordt daarom aangeraden kleine hoeveelheden per gift te geven. Het is pas tijd voor een nieuwe watergift als de grond wat droger begint aan te voelen. Controleer, met name in het begin, regelmatig de vochtigheid van de grond. Zo wordt duidelijk hoeveel water de plat nodig heeft. Is de grond na 6 dagen nog erg vochtig, dan krijgt de Ficus teveel water. In de winter heeft de kamerplant tot bijna de helft minder water nodig. Let hier dus ook goed op in deze die tijd van het jaar.

Sproeien

Sproei de Ficus regelmatig om het stof van de bladeren af te halen. Dit is ook ter preventie van Spint (ongedierte). In de winter is de Ficus ook dol op een sproeibeurt. Door de opgestookte kachel wordt de lucht namelijk droger. Sproei de kamerplant in de winter dus iets vaker af.

Licht

De Ficus heeft veel behoefte aan zonlicht. Vijf uur direct zonlicht per dag is de ideale omgeving voor deze karakteristieke kamerplant. Dit kan bereikt worden door de plant op twee tot drie meter van het raam op het zuiden te zetten of direct achter het raam op het noorden, westen of oosten.
Op het moment dat de plant verder van het raam staat zal de groei verminderen en zal dood blad minder snel vervangen worden.

Plaats in het begin de plant geleidelijk naar het raam toe. Dit voorkomt bladverbranding. Dit komt omdat de Ficus gekweekt wordt onder gecontroleerd licht en de overgang naar direct licht kan de bladeren doen verbranden.

Onderhoud

Een Ficus kan bladeren laten vallen bij een te lage lichtintensiteit of na een verplaatsing. Vooral na aanschaf in de winter, komt het voor dat de plant blad verliest. Geef in dit geval niet meer water dan normaal! Teveel water kan namelijk ook leiden tot bladverlies. Bij veel bladverlies wordt geadviseerd de plant iets dichter bij het raam te zetten. Met name in de lente, de groeiperiode van de Ficus, zal de plant met een goede verzorging weer helemaal herstellen.

Een enkel geel blad is helemaal geen reden tot paniek. Mochten meerder bladeren geel kleuren en gebeurt dit ook nog is over een langere periode dan kan dit een teken van uitputting zijn. Er wordt in dit geval geadviseerd om de plant extra bij te voeden.

Bruine bladeren kunnen duiden op teveel of te weinig water. De reactie van de plant in beide gevallen is hetzelfde, omdat de wortels dichtslaan. Controleer daarom goed de grond om te achterhalen welk scenario van toepassing is.

Snoeien

Snoei de Ficus elk najaar, of tussendoor als de plant te groot wordt. Zo blijft de plant mooi compact zonder lelijke uitlopers. Snoeien in het najaar zorgt ervoor dat het zonlicht in de winter de kruin goed kan bereiken. Let wel op dat een gesnoeide ficus minder water nodig heeft als er veel blad is afgeknipt.

 

Mondo Verde za

Contactgegevens

Mondo Verde
Aalsmeerderweg 943
1435 EP Rijsenhout
0297 322 302

nl_NLNL