Coming Soon

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan deze pagina. Onze excuses voor het ongemak

Alocasia

Alocasia verzorging

De roots van de Alocasia liggen in het verre Azië. Deze indrukwekkende plant behoort tot te familie Araceae, maar staan beter bekent als Taro, Reuzentaro of Olifantsoor. Deze laatste naam heeft de naam te danken aan zijn grote groene bladeren. In het tropisch regenwoud worden deze bladeren dan ook gebruikt om onder te schuilen voor de vele regenbuien. De bladeren kunnen een breedte van tot wel anderhalve meter bereiken. Dit maakt deze karakteristieke plant een echte ‘’eyecatcher’’. Deze eyecatcher heeft echter wel de nodige verzorging nodig.

– Vind hier het totale assortiment van de Alocasia –

Water geven

De bladeren van de Alocasia gaan slap hangen als er te weinig water in de cellen aanwezig is. De stengels zijn een grote opslagplaats voor vocht. Dit merk je al snel op het moment dat er een afgesneden wordt. Daarom houd de kamerplant van een constante lichtvochtige grond. Dit komt mede ook door de plaats waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Er wordt daarom ook geadviseerd om regelmatig met een vinger te controleren of de grond nog vochtig is. In de winter zal de Olifantsoor minder water gebruiken. Laat de plant echter niet uitdrogen! Pas ook op met de hoeveelheid water per schenkbeurt. Op het moment dat de wortels in een laagje water komen te staan kan dit leiden tot wortelrot. Dit kan makkelijk opgemerkt worden door de bruine randen op het grote groene blad. Op het moment dat dit fenomeen zich voordoet bij oudere bladeren is er niet gelijk reden tot paniek. Het is namelijk erg gewoon dat de plant op den duur haar oudere bladeren afstoot.

De hoeveelheid water is van tevoren niet de bepalen. Dit heeft namelijk te maken met diverse factoren zoals luchtvochtigheid. Er wordt daarom geadviseerd om te beginnen met kleine hoeveelheid per gietbeurt. Is de grond binnen 2 dagen droog, geef dan iets meer water tijdens de eerstvolgende gietbeurt. Is de grond na 5 dagen nog steeds erg vochtig, minder dan de waterhoeveelheid.

Alocasia ’s kunnen nog wel eens huilen. Dit betekend dat er onder het blad nog wel eens druppeltjes kunnen ontstaan. Dit fenomeen heet guttatie en is heel normaal voor deze plantensoort. Het is niet geheel te voorkomen.

Sproeien

Van nature groeit de Alocasia op warme en vooral vochtige plekken. Er wordt daarom ook geadviseerd om de kamerplant regelmatig te sproeien met water. Bij een sproeibeurt van 1 keer per week neemt de kans op spint (ongedierte) ook af.

Licht

De Alocasia is dol op zonlicht. Bij een gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen. Hiermee probeert de kamerplant het zonlicht alsnog te bereiken.  Op het moment dat bladeren te lang worden loopt het blad kans te zwaar te worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de plant het gewicht niet meer kan dragen en zo kan het voorkomen dat de takken gaan hangen of zelfs afbreken. De plant groeit naar het licht toe, er wordt daarom aangeraden de plant af en toe te draaien.

De Olifantsoor verlangt naar 5 uur direct zonlicht per dag. Plaats de plant daarom zo’n 2 meter van een raam op het zuiden of direct voor een raam op het westen of oosten. Een raam op het noorden  levert vaak te weinig licht op.

De Alocasia is constant aan het ontwikkelen en groeien. Met enige regelmaat stoot deze plant haar oude bladeren af. Alleen voldoende zonlicht kan ervoor zorgen dat er vers nieuw blad aangroeit.

De plant is gevoelig voor tocht en droge lucht. Er wordt daarom afgeraden om de plant naast een deuropening of een verwarming te plaatsen.

Onderhoud

Olifantsoren zijn gevoelig voor verkleuring van bladeren. Teveel water kan ook leiden tot gele plekken in bladeren. Bij te weinig water gaan de bladeren slaphangen en kunnen ze kneuen of afbreken. Door haar oorspronkelijke leefomgeving is de plant ook gevoelig voor koud water. Geef dan ook altijd louw water tijdens de watergift. 

Snoeien

Het onderste blad van de Alocasia kan op den duur minder mooi worden. Door dit blad af te snijden hoeft de plant geen moeite meer te steken in dit lelijk blad. De plant kan wat vocht verliezen door de snede, dit is geen rede tot zorgen. Wanneer de Alocasia te groot wordt kunt u ook andere bladeren wegknippen. De plant zal, met voldoende zonlicht, gerust nieuwe bladeren aanmaken.

Mondo Verde za

Contactgegevens

Mondo Verde
Aalsmeerderweg 943
1435 EP Rijsenhout
0297 322 302

nl_NLNL